Nyitott támogatási lehetőségek

Magyar Kormány döntése értelmében a 2021-2027-es időszakban példátlan mértékű támogatás, 4265 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki területek fejlesztésére, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelésére, valamint a gazdák tisztességes jövedelmének biztosítására. 

A korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra megnövelt nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően csak a 2021. és 2022. évben több vidékfejlesztési forráshoz lehet hozzáférni, mint eddig a 2014-20-as periódusban összesen. A két évben rendelkezésre álló 1527 Mrd Ft-ból 421 Mrd Ft az uniós költségvetésből, míg 1121 Mrd Ft a hazai társfinanszírozásból származik. A két programozási ciklus közötti átmeneti időszak lehetőséget biztosít a közvetlen támogatások további igénybevételére a 2014-2020-as szabályok szerint, míg a Vidékfejlesztési Programban újabb forrásokat biztosítanak a gazdálkodó számára. Ahhoz, hogy ezen támogatások igénylését megkönnyítsük, a tavaszi online fórumok sikerét követően útjára indítottunk egy videósorozatot. A rendszeresen új résszel jelentkező sorozatban, bemutatjuk a felhívásokban foglalt legfontosabb pályázati követelményeket, ismertetjük az alátámasztó dokumentumokat és a projekt életútját, felhívva a figyelmet az esetleges hibázási lehetőségekre. A videók elérhetőek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán, valamint az egyes médiafelületeken.

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keret módosításának az alkalmával számos új felhívás került be a 2021-es munkatervbe. Támogatást lehet még igényelni az alábbi pályázatokra:

– 2021. november 19. napjáig beadható a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása”. Cél az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása. Nagyon nagy az érdeklődés az idei géptámogatás iránt, ugyanis legutoljára 2009. júniusában lehetett beadni növénytermesztésben használt eszközök beszerzéséhez támogatási igénylést a mostani 50%-nál jóval alacsonyabb intenzitással, annó mindössze a teljes költség 25%-át támogatták. Idén 5-250 M Ft-ig lehet támogatást igényelni. Utófinanszírozású a projekt, ami azt jelenti, hogy a megvalósítási időszakban először meg kell vásárolni a gépet, megkapják róla az alátámasztó dokumentumokat, amelyeket benyújtanak kifizetési igénylésre majd ezt követően utalják ki a támogatás összegét. Beszerezhetőek helyspecifikus, illetve precíziós munkavégzésre alkalmas traktorok, 1 db kombájn, betakarítógép, valamint akár önjáró permetező is. Adatelemzéshez használt tárgyi eszközök és immateriális javak, drón, továbbá 10 évnél nem régebbi eszközök felokosítása is elszámolható a projektben.

– Még mindig benyújtható a tavaly novemberben nyílt „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása”. 15.000 euró szabadon felhasználható támogatást biztosítanak a legkisebb gazdaságok részére. Várhatóan 2022 május 31-ig nyitva lesz a felhívás. Így, aki esetleg nem tudott indulni 2021-ben – mert mindig a teljes lezárt üzleti év adatai számítanak – az most meg tudja úgy tervezni a 2021-es gazdasági tevékenységeit, hogy 2022-ben beadja a pályázatát.

– Elérhető még például az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése”. 2021. augusztus 18. napjától adhatóak be a kérelmek egészen 2022. február 8-ig. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: maximum 5 milliárd Ft.

– 2021. szeptember 13. napjától 2021. december 7. -ig lehet beadni a „Gomba előállító üzemek fejlesztésének” támogatását.

– Az új AKG és az új ÖKO támogatásokhoz kapcsolódó videóink szintén elérhetőek a NAK honlapon.

– Október 27. napjától adható be a „Takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című felhívás a haszon- és hobbiállat takarmányozását szolgáló termékek előállítását támogatja.

– 2022. december 30-ig beadható az „Öntözési közösségek együttműködésének támogatása”.

megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email